Zadnje objave

Pokrenut projekat za utopljavanje mali kučića u prihvatilištu Koprivnica

17.10.2020

Prihvatilište za pse „Koprivnica“  najbolje je rješenje za humani smještaj napuštenih živo
Parvoviroza-opaka bolest štenadi!!!

24.11.2019

Parvoviroza je vrlo zarazno oboljenje kod pasa uzrokovana izrazito otpornim parvovirusom,koji se u o

Oglasi

Video

Zaštitite svog ljubimca od buha i krpelja na vrijeme

Proljeće, toplo vrijeme i sezona dugih šetnji uveliko je stigla, a sa njom su došli i novi problemi za vlasnike pasa: krpelji.Osim što sišu krv,oni su i prenosioci mnogih zaraznih bolesti domaćih životinja i ljudi,ne samo parazitarnih,već virusnih i bakterijskih.Krpelji su u toku godine aktivni od ranog proljeća do kasne jeseni,naročito u junu. 

Danas je na tržištu prisutan veliki broj različitih preparata koji su namijenjeni zaštiti kućnih ljubimaca od vanjskih parazita. Najčešće se radi o zaštiti od buha i krpelja. Veterinarska stanica Bugojno na raspolaganju ima jedne od najboljih zaštita za vašeg ljubimca u obliku ampula , šampona , ogrlica itd. Odabir zaštitnog sredstva uveliko će ovisiti o navikama i načinu života vašeg ljubimca kao i o vrsti njegove dlake. 

PestiGon 

Ovaj VMP je učinkovit protiv infestacije buhama (Ctenocephalides felis) približno 8 sedmica, a protiv infestacije krpeljima do 4 sedmice, a što ovisi o vrsti krpelja i stupnju izloženosti pasa tim nametnicima.

Put aplikacije: lokalno nanošenje na kožu.Samo za primjenu izvana. Nanesite ovaj VMP izravno na kožu u količini koja odgovara težini životinje 0,67 ml za male pse (2-10 kg), 1,34 ml za srednje pse (10-20 kg), 2,68 ml za velike pse (20-40 kg),  4,08 ml za jako velike pse (40-60 kg), također ima i za mačke.

Način primjene: Pipetu držite uspravno. Protresite njen suženi dio te provjerite da se sadržaj spustio u prošireni dio pipete. Savijanjem uzduž urezne linije odvojite vrh pipete. Razmaknite dlaku između lopatica da se idi koža. Vrh pipete prislonite na kožu i nježno istisnite sadržaj, na jednom ili dva mjesta.

FRONTLINE Dog (Merial) - Spot-on ampula protiv buva i krpelja za pse

Frontline  Spot-on - Rastvor za lokalno nakapavanje na kožu - fipronil za pse od 2 do 10 kg - Frontline  Dog S (0,67 ml / 67 mg) Spot-on, za pse od 10 do 20 kg - Frontline Dog M (1,34 ml / 134 mg) Spot-on ,za pse od 20 do 40 kg - Frontline  Dog L (2,68 ml / 268 mg) Spot-on ,za pse od 40 do 60 kg - Frontline  Dog XL (4,02 ml / 402 mg) Spot-on

Način primjene: Isti kao i za predhodnu ampulu 

Preparatom se ne smiju tretirati:

-štenad mlađa od 8 sedmica i lakša od 2 kg

-bolesne životinje (sistemska oboljenja, groznica) kao i životinja u rekovalescenciji

-proizvod nije namenjen mačkama(frontline). Aplikacija kod mačaka može rezultirati simptomima predoziranja.

Preparat je aktivan do pet sedmica protiv buha (ubija 98-100% buha u roku od 24 sata), jedan mjesec protiv krpelja (ubija krpelje u roku od 48 sati).

 

MaxBiocide ogrlice

Način primjene: Staviti ogrlicu životinji oko vrata labavo, tako da možete provući dva prsta između vrata životinje i ogrlice, a onda odsjeći višak ogrlice. Višak odsječene ogrlice stavite na mjesto gde životinja najčešće spava. Ogrlica brzo djeluje šireći eterična ulja kroz sebum po cjeloj dlaci. Vodootporna je i ne ispira se. Radi maksimalne efikasnosti ogrlica treba sve vrijeme da bude na vratu životinje.Ogrlica može da se nosi 24 sata. U cilju preventive ogrlicu nositi tokom cjele godine. Ogrlica pokazuje biocidno dejstvo 3 mjeseca.Geraniol, djeluje tako što blokira respiratorni sistem insekata i slabi ljepljivi omotač pomoću koga se insekti drže za krzno životinje.Čuvati dalje od hrane, pića, i hrane za životinje. Ukoliko životinja ima otvorenu ranu na vratu, ne stavljati ogrlicu na životinju.Sadrži geraniol. Može da izazove alergijsku reakciju. Ne koristiti biocidni proizvod u slučaju preosetljivosti na sastojke.

Sve preparate čuvati van domašaja djece.

Neophodno je nakon svake šetnje detaljno pregledati psa, redovno ga kupati, a mjesto gdje držite kućnog ljubimca održavati čistim, kako bi se rizik od krpelja smanjio. Ukoliko primjetite krpelja na tjelu vašeg ljubimca, neophodno je da ga što prije izvadite, blagim rotiranjem njegovog tjela na ljevu stranu. Ipak, ukoliko niste sigurni kako se ovaj parazit pravilno odstranjuje, najbolje je da potražite pomoć veterinara.