Zadnje objave

Pokrenut projekat za utopljavanje mali kučića u prihvatilištu Koprivnica

17.10.2020

Prihvatilište za pse „Koprivnica“  najbolje je rješenje za humani smještaj napuštenih živo
Parvoviroza-opaka bolest štenadi!!!

24.11.2019

Parvoviroza je vrlo zarazno oboljenje kod pasa uzrokovana izrazito otpornim parvovirusom,koji se u o

Oglasi

Video

Parvoviroza-opaka bolest štenadi!!!

Parvoviroza je vrlo zarazno oboljenje kod pasa uzrokovana izrazito otpornim parvovirusom,koji se u okolišu može zadržati i do godinu dana.


Parvoviroza je bolest od koje mogu oboljeti psi svih pasmina i dobi,no smatra se da je to ipak bolest mladih pasa,jer odrasli imaju određeni imunitet.Glavni izvor zaraze je bolestan pas koji virus izlučuje izmetom,urinom i slinom.Bolest se očituje klinički u dva oblika:

Miokarditis koji se javlja kod štenadi starosti 4-8 sedmica i uzrokuje promjene na srčanom mišiću.Smrt može nastupiti u roku od 24 sata bez ikakve najave.

Enteritis koji je puno češći,proljev je vodenast,kasnije taman,krvav i specifičan za pravo miris.Psi naglo dehidriraju,pojavljuje se opća slabost,a u krvi nalazimo pad limfocita i leukocita.


Dijagnoza se postavlja dokazom uzročnika u krvi ili brzim testovima iz fecesa. Prevencija bolesti je cijepljenje štenadi starosti 6 sedmica polivalentnim cjepivom koje uključuje leptospirozu,parainfluencu,stenećak i zarazni hepatitis.
Pacijent sa slike je napušteni pas sa područja općine Bugojno sa potvrđenom bolešću parvoviroze ,izliječen u Veterinarskoj stanici Bugojno ,kasnije zahvaljujući organizaciji SAVE THE DOGS BIH udomljen u Švicarskoj ;). Sretno Asgard u novom domu.