Zadnje objave

Veterinarska stanica Bugojno preuzima Veterinarsku stanicu Donji Vakuf

12.07.2019

Veterinarska stanica Bugojno u zadnji niz godina niže samo uspjehe ,svim uposlenicima bivšim i sad

Video

Oglasi

Hirurška sterilizacija psa

 Hirurška sterilizacija kuja je postupak kojim se uklanjaju jajnici ili jajnici i maternica. Može se obaviti klasičnom metodom, rezom na trbuhu, ili laparoskopski. Hirurška sterilizacija kuja je ireverzibilna metoda tj. tim postupkom se trajno prekida spolni ciklus u kuja.Operacija se izvodi u općoj anesteziji. Na tržištu postoje preparati koji spolni ciklus mogu prekinuti na određeno vrijeme, ali njihova dugotrajna primjena nije preporučljiva. 

Dr.vet.med. Muris Mandara

Prednosti sterilizacije su prvenstveno drastično smanjenje mogučnosti pojave tumora na mliječnim žlijezdama te prevencija pojave pyometre, gnojne upale maternice, kod starijih intaktnih, nesteriliziranih, kuja. Kod sterilziranih kuja nema pojave iscjedka koji se javlja u početnim danima tjeranja kao ni svih drugih psihofizičkih promijena povezanih sa spolnim ciklusom (lažni graviditet, aktivno traženje mužjaka krajem ciklusa). 

Uz ove pozitivne strane postoji također i nekoliko negativnih među kojima valja istaknuti promijene u metabolizmu koje dovode do promijenjenog odnosa masnog tkiva i mišića u tijelu kao i do povećane sklonosti ka debljanju. Ovaj je problem moguće relativno lako riješiti kontroliranom prehranom, 10-15% manje hrane nego inače ili specifičnom hranom formuliranom za sterilizirane kuje.

Nakon operacije preporučljivo je mirovanje da ne bi došlo do popuštanja unutrašnjih ligatura, što može dovesti do pojave krvarenja, te da se vanjski šavovi ne bi previše micali i nadraživali rubove rane. Ranu je potrebno zaštiti od lizanja i grebanja povojem i Elizabetanskim okovratnikom.

dr.vet.med. Muris Mandara i vet.tehničar Franjo Bekavac

Veterinarska stanica Bugojno