Zadnje objave

Veterinarska stanica Bugojno preuzima Veterinarsku stanicu Donji Vakuf

12.07.2019

Veterinarska stanica Bugojno u zadnji niz godina niže samo uspjehe ,svim uposlenicima bivšim i sad

Video

Oglasi

Hirurška sterilizacija mačke

Sterilizacija je operacija kojom se mački uklanjaju reproduktivni organi kako bi se spriječilo nekontrolisano razmnožavanje.

Sterilizacija se preporučuje uvjek, osim ako nemate mačku sa pedigreom i namjeravate da se bavite uzgojem potomstva.

Idealno bi bilo sterilizati mačku prije prvog tjeranja, najranije u dobi od 6 meseci, iako se ona može obaviti u bilo kojoj životnoj dobi. 

Sterilizacijom se obavlja potpuna histerektomija, uklanjanje oba jajnika i materice. Uklanjanjem reproduktivnih organa mačka više ne može da ima mlade, a ujedno prestaje ciklus tjeranja, što znači da su cjelonoćna mijaukanja stvar prošlosti. 

Sterilizacija se može sprovesti rezom ispod stomaka ili sa strane, nijedna od ove dvije metode nije bolja i izbor zavisi samo od metode koju vaš veterinar preferira. 

Cjeli postupak, od prvog reza do ušivanja, traje oko pola  sata, ali sama priprema za operaciju traje malo duže. Prije operacije mačku treba uspavati i obrijati dio dlake oko stomaka gde će se raditi rez. Nakon operacije mački treba dodatnih pola sata kako bi povratila svijest. 

Vjerovatno ćete mačku na operaciju dovesti odmah ujutro kako bi je veterinar pregledao, izvagao i pripremio za predstojeću operaciju. Mačka će kod veterinara ostati tokom cjelog dana kako bi se pratilo njeno stanje i, ako je sve u redu, uveče će biti puštena kući. 

Po dolasku kući mački osigurajte mir kako bi mogla da se do kraja oporavi. Vjerovatno će dobiti plastični okovratnik koji će je sprečiti da liže šavove. Mačke vrlo rijetko pokazuju znakove bola i neugode nakon operacije a za dan do dva trebalo bi da se u potpunosti oporavi. 

Nakon nekoliko dana mačku treba odvesti kod veterinara na kontrolu kako biste bili sigurni da rana pravilno zarasta. Neki veterinari koriste šavove koje poslije ručno uklanjaju, dok većina sada koristi one samorazgradive. 

Na tjelu mačke će biti vidljiv maleni ožiljak koji će vrijemenom blijediti, a nakon što mački na tom mjestu ponovo izraste krzno, ožiljak se više neće vidjeti.

 

Veterinarska stanica Bugojno